De Brouwerij

Historiek

1897: Arthur Van Den Bossche sticht de brouwerij

1907: Buffalo wordt voor de eerste keer “per ongeluk” gebrouwen (meer info )

1925: na zijn dood zet de Eleonora Callebaut, de vrouw van Arthur en dochter van de brouwers – en chocolatiersfamilie Callebaut de brouwerij verder.

1935: Willy en Mark , de 2degeneratie komt aan het roer en bouwen de brouwerij verder uit.

1957: Pater Lieven wordt gebrouwen ter gelegenheid van de Sint-Livinusfeesten.

1975: Ignace Van den Bossche, de 3degeneratie wordt actief in de brouwerij. Sindsdien wordt de brouwerij gemoderniseerd.

1987: Ignace brengt het eerste hergiste bier van de brouwerij op de markt nl Lamoral degmont.

1997: 100 jarig bestaan van de brouwerij. Het merk Pater Lieven wordt volledig gerestyled. Er zijn nu 5 varianten nl Pater Lieven Blond, Bruin en tripel, Kerstpater en Pater Lieven Witbier.

2001: Bruno, zoon van Ignace, versterkt de brouwerij als commercieel verantwoordelijke. Sindsdien begin de brouwerij ook de bieren te exporteren.

2005: Emmanuel, jongste zoon van Ignace, komt zijn vader helpen in de productie. Momenteel is Emmanuel de verantwoordelijk voor de productie.

2006: De originele Buffalo krijgt de naam Buffalo 1907 mee. Er worden 2 nieuwe bieren op de markt gebracht nl Buffalo Belgian Stout en Buffalo Bitter. Er is nu een heus Buffalo gamma. Ook de lay-out van de Buffalo bieren wordt veranderd.

2007: het bier Livinus wordt gebrouwen voor de Sint-Livinusfeesten, die om de 50 jaar plaats vinden.

7 April 2012: de brouwerij heeft in Bordeaux 2 eiken vaten gekocht. Er wordt besloten om er Buffalo Belgian Stout op te laten rijpen. In april wordt de Buffalo Oak Aged voor het eerst geproefd op het Zythos bierfestival.

April 2013: van dit jaar wordt het houtgelagerde bier van de brouwerij Buffalo Grand Cru genoemd. Er worden jaarlijks zo een 6000 genummerde flessen van afgevuld. Elk jaar is er een vintage.

Januari 2015: Bruno neemt de brouwerij over van zijn vader. De 4degeneratie komt nu echt aan het roer.

Januari 2017: Nathalie, de echtgenote van Bruno, verstrekt het team en neemt de leiding op administratief gebied, logistiek en marketing.

 

De brouwerij en het water

Sinds jaar en dag kennen de boeren van Sint-Lievens-Esse en omstreken de brouwerij niet alleen als leverancier van bier maar ook als leverancier van drinkwater voor hun koeien en paarden.

Bij watertekort wordt er immers steeds beroep gedaan op de schijnbaar onuitputtelijke steenput van de brouwerij. Tijdens de warme zomer van 1978 pompte de brouwerij 50 000 liter water per week voor de boeren alleen, zonder van het water te spreken die de brouwerij zelf nodig heeft om te brouwen en te bottelen.

Tot enkele jaren geleden was men er stellig van overtuigd dat al dat water van een ondergrondse steenput kwam, tot men na wat graafwerken tot de vaststelling kwam dat het water van een heuse bron komt die water geeft aan een ondergronds reservoir van waaruit het brouwwater wordt gepompt.
 De bron is gelegen in een kleine vallei die rond het dorpsplein loopt en eindigt bij de Sint-Lievensbron waarvan sprake is in de geschiedkundige boeken van Sint-Lievens-Esse en die een geneeskundige kracht zou bevatten.

 

 

Scroll to top