Brouwerij Van Den Bossche

Buffalo

Buffalo – “Dankzij” het circus

Het oudste bier dat nog steeds wordt gebrouwen is ‘’Buffalo”
Aan het ontstaan van de Buffalo is er een opmerkelijke geschiedenis verbonden.
Toen rond 1907 het Amerikaanse circus ‘’Buffalo Bill” zijn tenten op het dorpsplein had opgeslagen vroegen de brouwersgasten aan grootvader Arthur of zij tijdens het koken van het bier naar de middagvertoning mochten gaan van het circus.

De brouwersknechten betaalden een jongen om tijdens de voorstelling op het vuur onder de brouwketel te letten. Die had goed gestookt doch weinig geroerd zodat het bier licht verbrand was en er een ander bier was ontstaan. Eigenlijk de schuld van het circus.Men liet het bier gisten en na afloop had men een bier dat zwaarder was en een niet onaangename licht verbrande smaak had. Het bier werd verkocht onder de naam ‘’Buffalo” en wordt heden ten dage gebrouwen met speciale mouten om dezelfde smaak te bekomen.”

Onlangs kreeg Buffalo het streekproducten label van VLAM. Dit omwille van het artisanale en streekgebonden karakter van het bier.
Meer informatie op www.streekproduct.be

100 jaar later, in 2007, werd Buffalo Belgian Stout geboren. Op vraag van de USA importeur werd een straffe, 9 alc/vol%, Buffalo gebrouwen. In datzelfde jaar vroeg de Italiaanse importeur naar een hoppig, bitter bier. Zo werd voor het eerst Buffalo Belgian Bitter gebrouwen. Een Blond bier van 8,5 alc/vol% met 3 hopsoorten die zorgen voor een bittere smaak. De “dry hopping” , dit is het toevoegen van hop na de gisting, zorgt voor een heerlijk hoppig aroma

Geef een reactie